Меню сайту

Категорії розділу

Наше опитування
Оцініть наш сайт

Всього відповідей: 2231

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Корисні посилання



Для користувачів
в бібліотеці діє зона Wi-Fi










   



https://twitter.com/rokitnebiblio





Вітаю Вас, Гость · RSS 29.04.2024, 03:43

Головна » 2022 » Червень » 13

Найбільш різноманітним, колоритним є літній обрядовий цикл православних свят українського народу. Серед основних: Зелені свята (Трійця), Купайла (Івана Купала), Петрів день(святих Петра та Павла) та ін.

В основі літньої обрядовості лежав культ рослинності і магія заклинання майбутнього врожаю. Оберегом від злих сил була зелень. Тому церкви, хати, господарчі будівлі прикрашали зеленню дерев. Ключовими в літньому обрядовому циклі були два поняття: вода і рослини. Саме довкола них вибудовувалися обрядові й магічні дії, пов’язані з шануванням сонця, рослинності, предків і покликані забезпечити врожай.

Одним з улюблених свят українського народу, що припадали на літо, є Трійця. Трійця вважається в народі одним з найбільших свят після Різдва та Великодня. Відзначають його у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні. Це свято на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Духа Святого.

За біблійними переказом, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа люди, які молилися, побачили Святого Духа - він вогненними язиками зійшов на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя було збудовано перший християнський храм, і з того часу Трійця вважається початком народження християнської церкви.

Ще в Україні Трійцю вважають часом відновленого життя, зелені. На свято, люди прикрашають свої житла гілками клена, липи, ясена. Підлогу притрушують лепехою.

У понеділок 13 червня, на другий день свята Святої Трійці в читальній залі книгозбірні проведено народознавчі посиденьки «Прийди, прийди до мене, Неділенько Зелена». Розмістившись поспілкуватись біля святкової книжково-ілюстративної виставки «Трійця єднає, надихає, береже», ознайомились з тематичними книгами, поспілкувались про традиції прикрашання домівок на святкові дні. За філіжанкою запашного трав’яного чаю поспілкувались про традиції святкування Зелених свят.

Оксана Лісовець


Категорія: Архів новин | Переглядів: 13357 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 13.06.2022 | Коментарі (0)


12 червня 2022 року - День святої Трійці

ТРІЙЦЯ (П'ятидесятниця) (грецьк. Pentekoste), одне з найбільших християнських свят, яке святкується на 50-й день від Великодня в пам'ять зішестя Святого Духа на апостолів і присвячене прославлянню Святої Трійці. У Православній Церкві — велике двунадесяте свято. На Заході свято П'ятидесятниці не носить назви Трійці, хоча тісно пов'язується з її шануванням. З XIV ст. святом Трійці в Католицькій Церкві стала називатися неділя по П'ятидесятниці.

Цьогоріч святкування припадає на неділю, 12 червня.

Згідно із Біблійним переданням в п’ятдесятий день після Воскресіння Господнього на апостолів зійшов Святий Дух у вигляді благодатного вогню. Святі апостоли заговорили різними мовами світу, щоб проповідувати і нести слово Боже по всій землі.

У Зелену неділю в храмах відбуваються святкові богослужіння. Самі храми та оселі прикрашають гілочками зеленої липи.

Нехай це свято надихає всіх вас на добрі справи, наповнює серця любов’ю до ближніх, дарує кожному сімейний затишок і добробут, несе щастя і впевненість у майбутньому.

Хай дух святий буде над вами, простелить долі стежку квіток пелюстками, зелена гілочка нове життя вдихне в оселю, щоб ви були здорові та веселі.

У читальній залі книгозбірні діє святкова книжково-ілюстративна виставка «Трійця єднає, надихає, береже»!

Запрошуємо Вас до перегляду та до читання.

Чекаємо за адресою:

смт. Рокитне, вул. Піонерська, 2а

Оксана Лісовець


Категорія: Архів новин | Переглядів: 133 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 13.06.2022 | Коментарі (0)

Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 | Хостинг від uCoz | Розробка та дизайн: Іван Соколов