Меню сайту

Категорії розділу

Наше опитування
Оцініть наш сайт

Всього відповідей: 2231

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Корисні посилання



Для користувачів
в бібліотеці діє зона Wi-Fi










   



https://twitter.com/rokitnebiblio





Вітаю Вас, Гость · RSS 19.04.2024, 23:57

Головна » 2011 » Червень » 20 » Мистецька акція «Мистецтво одного села»
14:16
Мистецька акція «Мистецтво одного села»

16 червня 2011 року в м. Рівне в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулась обласна мистецька акція «Мистецтво одного села».

Мета акції:  збереження, розвиток і популяризація народного мистецтва сільського населення.

Наш район на мистецькій акції представило село Рокитне. Працівниками культури даного населеного пункту були підібрані експонати для оформлення виставки декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва «Мистецтво одного села»  представили види і напрямки народного мистецтва, що побутують в цьому регіоні.

Село Рокитне дуже давнє і особливе село в якому живуть чудові люди. Письмова згадка про це село належить до 1545 року в описі Овруцького замку, що був власністю магнатів Немирічів

Тут  знаходиться  пам'ятки  природи  та  архітектури,  які нагадують теперішньому поколінню про сиву давнину.  Це 400- літній дуб, який знаходиться на території місцевої школи. Поблизу с.Рокитне виявлено залишки трьох давньоруських курганних поховань.

До історичних пам'яток архітектури належить Свято-Успенський храм, який побудований у  1898 році.

Колись   село   мало   назву   Охотникове на честь   пана Охотникова, а потім було перейменоване на Рокитне. Рокита – це рослина роду вербових, яка часто зустрічається в цій місцевості.

Село славиться чудовими майстрами. З давніх давен тут проживали майстри і майстрині які пряли, на гребенях пряжу, ткали на ручних верстатах та шили одяг. Були тут кращі бондарі Богданці, які робили вручну вози, колеса, всю необхідну утвар для збруї.  Були  ковалі  і  майстри  глиняних   виробів Пахнюки. Славилось село і своїми вишивальницями. Це були майстрині з родів Кінчурів, Абрамчуків, Богданців.

Славиться   воно   і   нині   своїми майстрами серед   них вишивальниці Гордійчук Марина Миколаївна,     Кінчур Анастасія Василівна, Попач Ганна Федорівна, Кириловець Ніна  Тимофіївна, Лозян Валентина Анатолівна, Калита Ганна  Миколаївна, Берташ Ганна   Юхимівна.   Витвори   їх   золотих   рук систематично експонуються на обласних, Всеукраїнських виставкових заходах і навіть за кордоном. Є в селі і майстри декоративного розпису, різьби по дереву, плетінню з лози і коріння.   Це Ониськевич Степан Сергійович, Польщин Ніна Петрівна, Євтушок Віра Петрівна, Богданець Ганна Миколаївна та інші.

Саме твори їх  золотих рук відвдувачі мистецької акції мали змогу оглянути на виставці, почути мистецтво аматорів сцени Будинку культури с. Рокитне.








Переглядів: 826 | Додав: WWWWW_W     | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 с. Рокитне  
Дякуємо всім землякам і гостям мистецької акції за те, що відвідали нашу виставку. Нехай ніколи не забувається своя рідна земля і своє коріння

1 Левенятко  
Поліський край - найчарівніше місце на землі, де живуть найталановитіші люди!

Ім`я *:
Email *:
Код *:

Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 | Хостинг від uCoz | Розробка та дизайн: Іван Соколов