Меню сайту

Категорії розділу

Наше опитування
Оцініть наш сайт

Всього відповідей: 2231

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Корисні посилання



Для користувачів
в бібліотеці діє зона Wi-Fi










   



https://twitter.com/rokitnebiblio





Вітаю Вас, Гость · RSS 29.03.2024, 01:51

Головна » 2015 » Квітень » 9 » Майстер-клас з писанкарства «Розпис Великодніх яєць»
10:05
Майстер-клас з писанкарства «Розпис Великодніх яєць»

                                                            Пи́санка — яйце, декороване традиційними символами,

                                                            які намальовані за допомогою воску й барвників.

     Українська писанка є шедевром декоративно-ужиткового мистецтва. В радянський період писанкарство тривалий час було заборонене, але, не зважаючи на це, воно продовжує свої традиції і нині. Виготовляють писанки окремі люди, оскільки ця праця клопітка, вимагає терпіння, зосередженості, а також знань символів, які зображаються на пташиних яйцях.

     Напередодні найголовнішого християнського свята – Великодня 08.04.2015 р. в Рокитнівській районній бібліотеці було проведено майстер-клас «Розпис Великодніх яєць». Проводила заняття для бажаючих молодих господинь та колег Антоніна Боровська, працівник абонементу.

     Антоніна розповіла, що її колись навчила розпису та як робити «писачок» (звідси й назва-«писанка»), її мама Єфросинія, з родини переселенців, або забоженців, як їх називали. Найскладніша технологія розпису у писанки це воскова техніка яка використовується під час створення писанок. Віск накладається на поверхню сирого яйця тоненькою металевою трубочкою-писачком який вмочують у розплавлений віск і наносять ним контур орнаменту який пізніше стане білим після того як яйця опускають у барвник. Більшість такі яйця варять у «цибульнику». Після того як зваряться яйця необхідно добре витерти віск який можливо залишився і придати яйцю блиск за допомогою тканинки змоченою в олії.

     Після теорії учасники перейшли до практики пропрацювавши над цім клопітким, творчим, духовним заняттям майже дві години. Щиро вдячні учасникам майстер-класу, які напередодні Великодня знайшли вільний час для участі у занятті та навчились розписувати писанки. Бажаємо, щоб ці писанки принесли вам не тільки задоволення та втіху, але й освятили вас, вашу родину дзвінким і добрим обереговим духом. В свою чергу присутні щиро подякували пані Антоніні за отримані знання та допомогу в розписі чудових, індивідуальних крашанок.

Оксана Лісовець

Тетяна Лобач.

        

        

Переглядів: 470 | Додав: WWWWW_W     | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 | Хостинг від uCoz | Розробка та дизайн: Іван Соколов