Меню сайту

Категорії розділу

Наше опитування
Оцініть наш сайт

Всього відповідей: 2231

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Пошук

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисні посилання



Для користувачів
в бібліотеці діє зона Wi-Fi










   



https://twitter.com/rokitnebiblio





Вітаю Вас, Гость · RSS 28.03.2024, 10:39

Головна » Архів новин
« 1 2 3 4 5 ... 83 84 »

Для отримання більш детальної інформації та у разі виникнення запитань, можете звертатися до Рокитнівського бюро правової допомоги: смт Рокитне, вул. Незалежності, 21 (приміщення Державної казначейської служби), тел. (03635) 2-30-03, (050) 966 89 95.

Рокитнівське бюро правової допомоги

Сарненського МЦ з надання БВПД


Категорія: Архів новин | Переглядів: 153 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 30.06.2022 | Коментарі (0)


Під час війни вже були зафіксовані випадки, коли людина усвідомлювала небезпечність своїх вчинків і передбачала їх шкідливі наслідки, але, перебуваючи під впливом безумовно переважаючої сили примусу, була позбавлена можливості керувати своїми вчинками і поставлена в необхідність чинити саме так, а не інакше. Тому виникає питання: якщо людина поставлена внаслідок насильства (примусу) в неподолану необхідність заподіяти шкоду і ця необхідність була створена іншою людиною, подолати яку було неможливо, то чи відповідає вона за заподіяну шкоду?

Розділ VIII Кримінального кодексу України (далі – КК України) визначає обставини, що виключають кримінальну протиправність діяння. Тобто якщо особа під впливом цих обставин вчинить дію чи бездіяльність, яка містить ознаки кримінального правопорушення, вона не буде притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки ці дії спрямовані на захист інтересів громадян, суспільства та держави, і тому вони визнаються суспільно корисними або суспільно прийнятними і не є протиправними.

Однією з таких обставин є вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу, що визначено статтею 40 КК України.

Відповідно до частини першої статті 40 КК України не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Наприклад, особа внаслідок тортур розголосила відомості, що містять державну таємницю. Оскільки вона вчинила це всупереч власній волі, її не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.

Фізичний примус - це застосування до особи фізичного насильства з метою примусити її вчинити певні протиправні дії або не вчиняти певні дій, які особа повинна була б вчинити (бездіяльність) всупереч її волі.

Є два види фізичного примусу:

такий, що позбавляє особу, до якої застосовується, фізичної можливості вчинити на власний розсуд (наприклад, зв’язування, позбавлення волі, заподіяння тілесних ушкоджень, що призвели до втрати свідомості тощо);

спрямований на те, щоб психологічно зламати особу та змусити її вчинити протиправне діяння (наприклад, мордування, катування тощо).

У разі застосування фізичного примусу, який повністю виключає можливість особи діяти на власний розсуд, кримінальна відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам повністю виключається на підставі частини першої статті 40 КК України.

У разі, якщо особа зберігала можливість керувати своїми діями, як визначено частиною другою статті 40 КК України, особа не підлягає такій відповідальності за тих самих умов, що і при крайній необхідності.

Довідково. Крайня необхідність – це заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї людини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам держави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами (частина перша статті 39 КК України).

У цьому разі відповідальність за завдання шкоди правоохоронюваним інтересам настає тільки у випадку перевищення меж крайньої необхідності, тобто, якщо заподіяна шкода є більшою за, ніж відвернена шкода.

Психічний примус - вплив на психіку особи з метою змусити її всупереч власній волі вчинити або утриматись від вчинення певних протиправних дій.

Наприклад:

погроза вчинення стосовно особи фізичного насильства;

застосування або погроза застосування насильства щодо рідних, близьких, інших осіб;

... Читати далі »


Категорія: Архів новин | Переглядів: 126 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 30.06.2022 | Коментарі (0)


28 червня 1996 року Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, прийняла Основний Закон України — Конституцію. Конституція – це основний державний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян.

28 червня о 10 годині в читальній залі Рокитнівської центральної селищної бібліотеки біля книжково-ілюстративної виставки «Конституція – компас суспільства» проведено правовий компас «Мої права та обов’язки». До проведення заходу було запрошено працівників Сарненського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області.

У вищезазначеному заході працівниками Сарненського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області було залучено суб’єкта пробації, якому було роз’яснено про права на повагу, належне (шанобливе) ставлення до людини, гарантованих Конституцією України, а також права, свободи і законні інтереси засуджених, необхідні умови для їх виправлення і ресоціалізації, соціальну і правову захищеність та їх особисту безпеку. Прививаючи у клієнтів пробації повагу до Закону, працівники пробації  підтримують клієнтів пробації на шляху їх позитивних змін задля підвищення безпеки в суспільстві.

Також, протягом дня біля книжково-ілюстративної виставки правовий компас проводився для користувачів книгозбірні. Присутніх ознайомили з тематичною літературою, яка представлена на книжковій виставці.

 Оксана Лісовець


Категорія: Архів новин | Переглядів: 136 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 28.06.2022 | Коментарі (0)



Конституція України – це головний оберіг державності й демократії, гарант соборності нашої країни. Її прийняття назавжди закарбувало бажання українців жити у власній незалежній державі.

Конституцією України утверджені головні цінності нашого народу – людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, недоторканність та безпека.

В переддень Дня Конституції України презентуємо вам книжково - інформаційний куточок "З днем Конституції України" де представлено літературу про історію Конституції України, добірки матеріалів про гетьмана України Пилипа Орлика та його першу Конституцію.

Заходьте до нас по цікаві книжечки - вул. Соборна, 11 2-й поверх Будинку культури.

Лариса Комзюк

 


Категорія: Архів новин | Переглядів: 108 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 27.06.2022 | Коментарі (0)


28 червня 1996 року було прийнято першу в українській історії Конституцію незалежної держави України, яка остаточно закріпила правові основи нашої держави, її суверенітет і територіальну цілісність. Ця подія стала найважливішою в житті українського народу після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України і схвалення 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням Акта проголошення незалежності України. Прийняття Конституції України логічно завершило процес становлення України як суверенної держави, що має свій Основний Закон.

Напередодні святкування Дня Конституції України в читальній залі бібліотеки представлено книжково-ілюстративну виставку «Конституція – компас суспільства».

Матеріали представлені на виставці знайомлять з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, дають можливість простежити шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України.

Запрошуємо Вас до перегляду та до читання.

Чекаємо за адресою: смт. Рокитне, вул. Піонерська, 2а

Оксана Лісовець


Категорія: Архів новин | Переглядів: 137 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 24.06.2022 | Коментарі (0)


Четвертий день дитячого літнього табору "Бібліофан" розпочався з моніторингу відео камер відеоспостереження. Адже діти минулого разу залишили у бібліотеці свої улюблені іграшки, в надії, що наші камери зафіксують їхній рух. Відео було дуже захоплюючим та кумедним. Діти були в шоці, коли побачили, що їхні іграшки вночі читали книги, дивилися кіно, грали у настільні ігри, та влаштовували перегони на машинках.

Бібліотека вчить добру та дружби, приємно коли діти діляться своїми іграшками та смаколиками.

Далі ми вирушили на екскурсію до Центру дитячої та юнацької творчості. Нас гостинно зустріла майстриня @Альона Волевач та провела цікавезний майстер клас з виготовлення казкових і мультиплікаційних героїв із солоного тіста. Хоч ручки дітей були у фарбі та борошні, але очі сяяли від задоволення від експериментування.

Повернувшись до бібліотеки ми зробили невеличкий перекус, за який безмежно вдячні татусеві однієї з учасниць. Дякуємо @kioto_rokytne за знижку 5%.

Завершився день традиційним мультизалом.

Лідія Ражик

Більше світлин за посиланням: https://bit.ly/3nlNRX9


Категорія: Архів новин | Переглядів: 119 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 23.06.2022 | Коментарі (0)


До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні на абонементі книгозбірні діє книжкова викладка-пам’ять «Нам не забути днів війни».

22 червня біля книжкової викладки для користувачів книгозбірні проводилась історична інформ-хвилинка. Присутні почули історичну довідку про День скорботи, ознайомились з тематичною літературою, яка представлена на книжковій викладці. Хвилиною мовчання вшанували мільйони невинних життів, які забрала Друга світова війна.

Оксана Лісовець


Категорія: Архів новин | Переглядів: 128 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 22.06.2022 | Коментарі (0)


22 червня - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

22 червня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії XX століття.
На абонементі книгозбірні діє книжкова викладка-пам’ять «Нам не забути днів війни».

Запрошуємо Вас до перегляду та до читання. Чекаємо за адресою: смт. Рокитне, вул. Піонерська, 2а

Оксана Лісовець


Категорія: Архів новин | Переглядів: 129 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 21.06.2022 | Коментарі (0)


Нині літо в самому розпалі і це найкращий час для відпочинку та цікавої книги. Читати можна будь-де: вдома, на пляжі, у потязі, головне – поринути у книгу з головою та задоволенням.

А якщо ви залишилися вдома, завжди можна корисно провести час у бібліотеці. Бо хіба ж можна уявити відпочинок без гарної книги?

Літні читання під відкритим небом відбулися в дворику біля Будинку культури, на яких можна було ознайомитися з новинками дитячої літератури, дитячими періодичними виданнями біля книжкової виставки - інсталяції "Райдужне книжкове літо".

Протягом заходу діти читали, малювали свої мрії на асфальті і просто цікаво і весело провели вільний час, одержавши масу позитивних емоцій.

А на закінчення заходу звичайно солодкий подарунок.

Лариса Комзюк

Більше фото за посиланням: https://bit.ly/3OeKu0i


Категорія: Архів новин | Переглядів: 121 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 21.06.2022 | Коментарі (0)


Богданець Микола Іванович, має більше 40 років стажу художника. 28 років пропрацював у Рокитнівській дитячій музичні школі, викладачем художнього відділу. Має безліч робіт виконаних у різномінітних техніках: пейзажі, натюрморти, портрети та ікони.

Усі, хто має бажання переглянути чи придбати картини запрошуємо до бібліотеки (вул. Піонерська, 2а).


Категорія: Архів новин | Переглядів: 127 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 20.06.2022 | Коментарі (0)

Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 | Хостинг від uCoz | Розробка та дизайн: Іван Соколов