Меню сайту

Категорії розділу

Наше опитування
Оцініть наш сайт

Всього відповідей: 2231

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні посилання



Для користувачів
в бібліотеці діє зона Wi-Fi










   



https://twitter.com/rokitnebiblio





Вітаю Вас, Гость · RSS 23.04.2024, 11:39

Головна » Архів новин
« 1 2 ... 19 20 21 22 23 ... 83 84 »

11 червня о 10.00 годині в читальній залі книгозбірні відбулась зустріч працівників бібліотек селища з головним спеціалістом Рокитнівського бюро правової допомоги Русланою Лозян.

Пані Руслана ознайомила присутніх з основними послугами та завданнями Бюро правової допомоги. Також спеціаліст безоплатної правової допомоги залишила корисні інформаційні буклети, з якими працівниці книгозбірні будуть ознайомлювати своїх користувачів та які будуть розповсюджені по бібліотеках-філіях для підвищення правової грамотності громади.

Оксана Лісовець.

Коротка довідка:

Рокитнівське бюро правової допомоги - структурний підрозділ Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області

Основним завданням Центру є створення рівних можливостей доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме надання таких видів правових послуг:

захист;

здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

складання документів процесуального характеру.

... Читати далі »


Категорія: Архів новин | Переглядів: 251 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 11.06.2021 | Коментарі (0)


10 червня 2021 року  виповнюється 70 років від дня народження Василя Миколайовича Шкляра (1951), українського письменника, журналіста, політичного діяча.

До ювілею українського письменника на абонементі книгозбірні біля  книжкової викладки «Батько українського бестселера» для користувачів була проведена  літературна година «Василь Шкляр – батько української белетристики». Присутніх ознайомили із творчістю відомого українського письменника, цікавими фактами з біографії автора та художніми творами які є у фонді книгозбірні.

Оксана Лісовець.

 

 

 


Категорія: Архів новин | Переглядів: 218 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 10.06.2021 | Коментарі (0)


10 червня 2021 року - 70 років від дня народження Василя Миколайовича Шкляра (1951), українського письменника, журналіста, політичного діяча.

До ювілею українського письменника на абонементі книгозбірні діє книжкова викладка «Батько українського бестселера».

Василь Шкляр − один з найвідоміших, читаних і «містичних» сучасних українських письменників, «батько українського бестселера». Його біографія сповнена пригод і романтики – їх Шкляр переносить і на сторінки своїх книг…

Запрошуємо Вас до перегляду книжкової виставки та до популярного українського читання.

Чекаємо за адресою:

смт. Рокитне, вул. Піонерська, 2а

Оксана Лісовець.


Категорія: Архів новин | Переглядів: 213 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 10.06.2021 | Коментарі (0)


Нагородження переможців конкурсу «Краща книга Рівненщини - 2021» відбулось 25 травня в Рівненській обласній  універсальній науковій  бібліотеці.

Конкурс заснований Рівненським обласним відділенням Української бібліотечної асоціації та проводиться у партнерстві з бібліотеками області. Основними завданнями Конкурсу є виявлення кращих видань місцевих авторів; виховання культури читання та любові до книги серед дітей та молоді.

Цьогорічними книгами-переможцями стали:

«Краща поетична збірка» перемогу здобула книга «Погорина», автор Євген Шморгун;

«Краще прозове видання» перемогу здобув роман «Пластилін», авторка Ірина Баковецька;

«Краще видання для юнацтва та молоді» перемогу здобула повість «Чужий», автор Сергій Гридін;

«Краще видання для дітей» перемогу здобула збірка «Веселі миші», авторка Лідія Гольонко;

«Кращий літературний дебют» перемогу здобула збірка віршів «А без дощу ніяк…», авторка Людмила Чаттопадхай-Бездощук;

«Краща книга з архітектурно-мистецької спадщини Волині» перемогу здобуло видання «Архітектор Ян Якуб Бургіньойн : творча спадщина», автор Петро Ричков;

«Краще історико-краєзнавче видання» перемогу здобула книга «Місця зустрічі»: культурне довкілля міст Правобережної України (кінець XVIII – початок XX ст.)», авторка Олена Прищепа;

«Краще видання з мемуаристики та документалістики» перемогу здобула книга «Антон Олійник: нескорена мрія», автор Андрій Живʼюк;

«Краще довідкове видання» перемогу здобув біобібліографічний покажчик «Премії Рівненщини за досягнення у сфері літератури, культури і мистецтва», упорядники: Лідія Малишева, Тетяна Матушевська, Валентина Гуріна;

«Краще поліграфічне видання» перемогу здобуло видання «Карикадурка», автор Юрій Григорович Журавель.

В рамках заходу відбулося нагородження рівненських письменників спеціальними відзнаками.

Від Рівненськогор обасного відділення Української бібліотечної асоціації відзначено книгу «Нащадки з Чехії біля могил своїх рідних», автор Чеслав Хитрий. Нагороду вручила Валентина Петрівна Ярощук, голова РОВ УБА.

Від Рівненського обласного об'єднання ВУТ "ПРОСВІТА" ім. Тараса Шевченка відзначено книги: «Волинське Полісся. Степанський край: історія та культура», автор Валерій Войтович; «Визбір. Вибране-2», автор Степан Бабій; «На скрижалях просвітянської долі: збірник статей та матеріалів, присвячених 100-річчю Рівненської «Просвіти» імені Тараса Шевченка», упорядник Г. Коломис. Нагороди вручив Ivan Vyetrov, голова обласного товариства.

... Читати далі »


Категорія: Архів новин | Переглядів: 182 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 02.06.2021 | Коментарі (0)


До 460 річчя виходу "Пересопницького Євангелія" (1561) на абонементі книгозбірні діє виставка однієї книги "Пересопницьке Євангеліє від Матвія - визначна рукописна пам'ятка".

27 травня протягом дня для користувачів книгозбірні проводилось цікаве повідомлення «Пересопницьке Євангеліє – визначна рукописна пам’ятка».

Тетяна Лобач.

 

 


Категорія: Архів новин | Переглядів: 169 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 28.05.2021 | Коментарі (0)


Пересопницьке Євангеліє — святиня українського народу — визначна пам'ятка української мови та книжкового мистецтва XVI століття стало Божественним освяченням української народної мови, відтак первісним поштовхом, першопричиною для використання її в науково-літературній творчості і перекладах, стало служити не тільки для релігійної пропаганди, а й для просвіти та утвердження людської пам'яті, словесної творчості.

На абонементі книгозбірні діє виставка однієї книги "Пересопницьке Євангеліє від Матвія - визначна рукописна пам'ятка", до 460 річчя виходу "Пересопницького Євангелія" (1561).

У книзі відтворене Євангеліє від Матвія з Пересопницького Євангелія, визначної пам'ятки національного Ренесансу та європейської Реформації.

Рукопис створений архімандритом Пересопницького монастиря Григорієм, писарем Михайлом Василевичем та його учнем у Заславському та Пересопницькому монастирях (1556-1561 рр.). З ініціативи княгині Анастасії Заславської. Один із перших перекладів Євангелія із староболгарської на руську (староукраїнську) мову.

Запрошуємо вас до перегляду та читання.

Чекаємо за адресою:

смт. Рокитне, вул. Піонерська, 2а.

Оксана Лісовець.


Категорія: Архів новин | Переглядів: 239 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 27.05.2021 | Коментарі (0)


26 травня 2014 року - відбувся перший бій за Донецький аеропорт.

Бої за Донецький аеропорт – одні з найзапекліших у війні на сході України – тривали з травня 2014-го до 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики й волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ і проросійським бойовикам, затято відстоюючи рідну землю. Звитяжна оборона летовища стала символом незламності та бойового духу нашого війська, а захисники терміналів отримали почесне ймення «кіборги».

На абонементі книгозбірні діє виставка однієї книги «Аеропорт», автор Сергій Лойко.

Книга «Аеропорт» - це не хроніка, не розслідування, не літопис. Це художній ви­мисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато пере­плетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки і не стільки про війну. Він і про любов, про зраду, пристрасть, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Іншими словами, про наше сьогоднішнє й учорашнє життя.

Запрошуємо вас до перегляду та патріотичного читання.

Чекаємо за адресою:

смт. Рокитне, вул. Піонерська, 2а.

Оксана Лісовець.


Категорія: Архів новин | Переглядів: 224 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 26.05.2021 | Коментарі (0)


З 14 по 21 травня 2021 року в бібліотеці проходили заходи до Днів Європи в Україні під гаслом «День Європи. Святкуємо разом!».

День Європи відзначається Щорічно в третю суботу травня відповідно до Указу Президента України № 339/2003 від 19.04.2003 р., цьогоріч дата припала на 15 травня.

В рамках Тижня у фойє книгозбірні оформлені фотозона «День Європи. Святкуємо разом!» та книжкова-інсталяція «Відзначаємо День Європи».

Протягом Тижня користувачі книгозбірні здійснили відео подорож «Країнами та містами Європи»; віртуально відвідали «ТОПОВІ музеї Європи»,  поринули у віртуальне турне «Круїз без віз». Проведено літературне турне «До Європи через книгу», флешмоб «Вишиванка – твій генетичний код».

Європа розпочинається з нас, пам’ятаймо про це.

Оксана Лісовець.

 

... Читати далі »


Категорія: Архів новин | Переглядів: 187 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 25.05.2021 | Коментарі (0)


23 травня в Україні святкують День Героїв або Свято Героїв — щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України.

У читальній залі книгозбірні оформлена патріотична викладка «Україна - нація героїв».

Запрошуємо до перегляду та до читання.

Коротка довідка: День Героїв або Свято Героїв — щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також Героїв Небесної Сотні та сучасної російсько-української війни.

Ідея свята виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно його запровадили постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові: «Обов’язуючі організаційні свята є: свято соборності 22 січня, свято Героїв революції дня 23-го травня і День боротьби 31 серпня».

Дата 23 травня була вибрана не випадково – у травні за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. А 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра.

Оксана Лісовець.


Категорія: Архів новин | Переглядів: 219 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 23.05.2021 | Коментарі (0)


Сьогодні, 20 травня, на Рокитнівщину завітав відомий благодійник та меценат  Василь Петрович Яніцький (засновник БФ «Наш край», Народний депутат України VIII скликання, нині депутат Рівненської  обласної ради).

Мета візиту Василя Петровича презентація факсимільної копії найдавнішої поліської книги  «Нобельське Євангеліє», за сприяння котрого і відбулося факсимільне видання цієї пам’ятки. Зустріч відбулась у залі засідань Рокитніської селищної ради у колі представників селищної ради, духовенства, працівників культури та громадськості.

Один екземпляр факсимільного видання Нобельського Четвероєвангелія Василь Петрович подарував для нашої книгозбірні, і невдовзі з книгою зможуть ознайомитись користувачі книгозбірні.

Довідка.

У 2020 році відзначали - 500-річний ювілей найдавнішої рукописної пам’ятки нашого краю.

14 червня 1520 року дяк закінчив переписувати книгу в Нобелі, що на півночі Рівненщини. Рукопис передали у церкву святого Миколи, погрожуючи прокляттям для злодіїв.

Церква не вціліла, а Євангеліє нині у Вільнюсі. Рукопис написаний церковнослов’янською мовою на 41 рік раніше від Пересопницького.

Текст суцільний, без розподілу на слова. Окремо з-поміж слів євангелістів виділені цитати із Старого Заповіту та слова Ісуса Христа. Подекуди розділи промарковані знаками Голгофи, що є рідкістю для тодішніх Євангелій. Цей символ означає святість для православних та страждання у католиків. Нобельське Євангеліє належить до нечисленних середньовічних писемних пам'ятників, що дійшли до нашого часу.

 


Категорія: Архів новин | Переглядів: 223 | Додав: Ксюша8095 | Дата: 20.05.2021 | Коментарі (0)

Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 | Хостинг від uCoz | Розробка та дизайн: Іван Соколов