Меню сайту

Категорії розділу

Наше опитування
Оцініть наш сайт

Всього відповідей: 2231

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Форма входу

Пошук

Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні посилання



Для користувачів
в бібліотеці діє зона Wi-Fi










   



https://twitter.com/rokitnebiblio





Вітаю Вас, Гость · RSS 18.04.2024, 11:33

Головна » 2018 » Липень » 23

19 липня 2018 року в Рокитнівській ЦБС  на абонементі , біля книжкової викладки « Ювілей роману «Марія» Уласа Самчука» з молоддю  проведено цікаве повідомлення до  85 років написання  роману «Марія». Ім’я Уласа Самчука повернулося до українців через роки забуття. Роман «Марія» – своєрідна сторінка художнього відтворення історії рідного народу, його самобутності. Любов до землі – споконвічна українська традиція, бо земля саме для слов’янина є і годувальницею, і мірилом людської значущості, і виміром добробуту, і навіть моральності. Письменник підкреслює, що руйнування особистості це – «…втрата зв’язку з землею, яка в собі ховає могутні сили любові до Бога, природи, Батьківщини.

Лобач Т.П.

 

 

 


Категорія: | Переглядів: 404 | Додав: WWWWW_W | Дата: 23.07.2018 | Коментарі (0)


Стягнення пені за прострочення сплати аліментів.

   Аліменти - це кошти, які закон зобов'язує виплачувати одного з подружжя на утримання дитини або другого з подружжя.

  Однак, нерідко, особа яка повинна сплачувати аліменти ухиляється від їх сплати. В таких випадках утворюється заборгованість з виплати аліментів. Що робити у такому випадку, консультують фахівці Сарненського місцевого центру.

   Відповідно до ст. 196 Сімейного кодексу країни, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

  Розмір пені може бути зменшений судом з урахуванням матеріального становища платника аліментів.

  Звільняються від сплати пені по аліментам особи-платника аліментів, які є неповнолітні.

  Як же ж правильно порахувати пеню у випадках заборгованості по аліментам?

  Відповідь на це питання дає постанова №6-94цс15 від 01.07.2015 року, що була прийнята за наслідками неоднакового застосування судами одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах.

 Верховний суд України у свої постанові зазначив, що пеня (неустойка), яка є дієвим стимулом належного виконання обов’язку та виходячи з того, що аліменти призначаються та виплачуються (стягуються) щомісячно, за змістом статті 196 СК України пеня нараховується на суму заборгованості за той місяць, в якому не проводилось стягнення аліментів.

 При цьому сума заборгованості за аліментами за попередні місяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днів прострочення обчислюється виходячи з того місяця, в якому аліменти не сплачувались.

 Правило про стягнення неустойки (пені) в розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення означає, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів враховується сума несплачених аліментів та кількість днів прострочення.

 З огляду на те, що аліменти нараховуються щомісячно, строк виконання цього обов’язку буде різним, а отже, кількість днів прострочення сплати аліментів за кожен місяць також буде різною.

Тобто неустойка (пеня) за один місяць рахується так: заборгованість за аліментами за місяць помножена на 1 % пені і помножена на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожен із прострочених платежів (за кожен місяць).

Приклад нарахування пені:

... Читати далі »

Категорія: | Переглядів: 367 | Додав: WWWWW_W | Дата: 23.07.2018 | Коментарі (0)

Рокитнівська ЦСПШБ © 2024 | Хостинг від uCoz | Розробка та дизайн: Іван Соколов